Jakie węże elastyczne mogą być dopuszczone do kontaktu z żywnością?
Wśród wielu rodzajów węży przemysłowych szczególną grupę stanowią te przeznaczone do kontaktu z żywnością. Znajdują one w nim szereg zastosowań. Używa się ich między innymi do transportu grawitacyjnego i pneumatycznego sypkich i suchych artykułów (np. mąka, cukier), do odpylania, czy napowietrzania w elewatorach. W dzisiejszym wpisie postanowiliśmy opowiedzieć o nich nieco więcej. Zapraszamy do lektury!
Węże do substancji spożywczych
Węże przeznaczone do kontaktu produktami spożywczymi (lub półproduktami) produkowane są z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Materiały te nie mogą negatywnie pływać na ludzkie zdrowie, nie mogą też pogarszać jakości żywności. Ich wnętrza wykonuje się z materiałów pozbawionych zapachu i smaku, o dużym stopniu czystości. Wnętrza muszą też być idealnie gładkie, co zapobiega przyleganiu do ścianek przesyłanego produktu i umożliwia dokładne czyszczenie węża. Dodatkowo dany wąż musi być odporny na środki stosowane do jego czyszczenia.
Przeznaczenie węży
Węże do kontaktu z żywnością nie są produktami uniwersalnymi. Oznacza to, że wąż powinien być zawsze stosowany zgodnie z jego przeznaczeniem. Wyróżnia się węże przeznaczone między innymi do transportu wody pitnej, mleka i przetworów mlecznych, soków, napojów, alkoholi, tłuszczów i olejów. Producenci węży zawsze rekomendują, jakie przeznaczenie ma dany wąż. Niewłaściwie dobrany wąż może zanieczyścić transportowany produkt substancjami wchodzącymi w skład jego warstwy wewnętrznej.
Węże do kontaktu z żywnością a regulacje prawne
Produkcja i użytkowanie węży do substancji spożywczych podlegają regulacjom prawnym. Na terenie Unii Europejskiej są to odpowiednie dyrektywy i rozporządzenia, jednak w poszczególnych państwach zazwyczaj istnieją też podmioty, które wprowadzają dodatkowe, lokalne regulacje. Przykładowo, węże do wody pitnej podlegają europejskiej dyrektywie 98/83/EC, ale też dodatkowym wymaganiom lokalnych instytutów higieny. W Polsce atesty przyznaje Państwowy Zakład Higieny, w Niemczech KTW i DVGW, a w Wielkiej Brytanii – WRAS. W USA kwestie dotyczące węży do kontaktu z żywnością regulują aż trzy istotne akty prawne: Food and Drug Administration, National Sanitation Foundation i 3-A Sanitary Standards. Wszystkie wspomniane przepisy mają na celu zapewnienie, że woda pitna jest wolna od mikroorganizmów, pasożytów i innych niebezpiecznych dla zdrowia substancji.